La Fundació per la Indústria nomena Jordi Casas com a president del nou patronat
Fundació per la Indústria nomena Jordi Casas com a president del nou patronat
- El programa de Jordi Casas té per missió contribuir a posar en valor el sector industrial català com a principal motor de creació d’ocupació estable i de qualitat, esdevenint un factor d’estabilitat en l’economia productiva. El seu pla d’acció contempla la col·laboració amb diferents entitats econòmiques i socials del país.
- Miquel Nadal, director general del Cercle d’Economia, i Jordi Alberich, actual president de M&A Fusiones y Adquisiciones, s’incorporen als renovats òrgans de govern.
- Constituïda l’any 2000, la Fundació té el seu origen en el Gremi de Fabricants de Sabadell, associació empresarial fundada en el 1559 essent una de les més antigues del país, l’objectiu del qual és la defensa dels interessos de la indústria en general, i de la indústria tèxtil en particular.
La Fundació per la Indústria, institució hereva del Gremi de Fabricants de Sabadell, ha nomenat Jordi Casas i Bedós com a nou president de l’entitat. La renovació dels òrgans de govern del patronat, format per 14 membres, té com a objectiu donar un nou impuls als interessos de la indústria en general, i de la indústria tèxtil en particular, a partir de l’ampliació de l’activitat de l’entitat.
Casas, que substitueix Antoni Monés en la presidència de la Fundació, ha estat elegit per unanimitat del patronat i compta amb una trajectòria àmplia com assessor jurídic del Gremi de Fabricants durant més de 15 anys. A més, ha representat el gremi tèxtil i industrial en organitzacions com la CEOE i Foment del Treball Nacional. Casas també ha estat diputat al Congrés i al Parlament de Catalunya, i senador durant diverses legislatures, així com delegat del Govern de la Generalitat a Madrid.
“És un honor ocupar la presidència d’una entitat amb unes arrels que es remunten al 1559 -assegura el nou president, Jordi Casas-; el nou patronat de la Fundació per la Indústria té per missió posar en valor del sector industrial català com a principal motor de creació d’ocupació estable i de qualitat, esdevenint un factor d’estabilitat en l’economia productiva”.
Entre els reptes que té la indústria, i als quals la Fundació vol fer front, també hi ha el de generar valor acompanyant les empreses en el seu camí cap a la digitalització i en la millora de les seves polítiques de sostenibilitat. Tal com apunta Casas, “la prioritat de l’entitat és dotar el teixit empresarial del país de les eines necessàries per a contribuir a que sigui sòlid, sostenible i competitiu”.
L’obra de govern del nou patronat presidit per Jordi Casas i Bedós s’estructura al voltant dels sis punts principals de la seva candidatura:
- La defensa i promoció dels interessos de la Industria i de la indústria tèxtil, en coordinació amb altres entitats socials davant de les administracions catalana i espanyola, així com a Brussel·les.
- Posar en relleu el paper clau de la indústria pel desenvolupament econòmic a través de l’anàlisi, el debat i la participació dels empresaris i de la resta d’agents socials i econòmics.
- Promoure el paper social de l’empresa com a creadora d’ocupació i factor d’estabilitat en l’economia productiva.
- Consolidar l’activitat amb l’impuls de la digitalització, la innovació i la sostenibilitat com a elements claus de la necessària reindustrialització.
- Ampliar l’impacte de l’activitat de la Fundació a tot el territori català i espanyol.
- Donar continuïtat el perfil acadèmic de l’associació a través de la publicació d’estudis econòmics que fomentin el coneixement de la cultura industrial del país, i de l’ampliació del programa d’esdeveniments i jornades de la Fundació.
Amb l’arribada de Casas, a més dels empresaris industrials de llarga trajectòria, el patronat de la Fundació per la Indústria incorpora com a patrons altres figures de reconegut prestigi en l’àmbit econòmic i industrial, com Jordi Alberich, actual president de M&A Fusiones y Adquisiciones i Miquel Nadal, director general del Cercle d’Economia.
Dels 14 patrons de la Fundació per la Indústria, deu són empresaris del sector tèxtil i industrial com és el cas d’Esteve Gené, en el càrrec de vicepresident primer en qualitat de president del Gremi de Fabricants i actual director general de Tèxtil Gené, empresa familiar de llarga trajectòria; Ricard Artigas, vicepresident econòmic de l’entitat i gerent de Textil Olius, empresa que té el seu origen al 1841. Joan Carles Grau, nomenat secretari de l’entitat, és empresari representant de Grau, S.A. empresa creada al 1868 i que recentment ha incorporat la sisena generació. Com a patrons de la Fundació, a més dels esmentats Nadal i Alberich, hi participen altres empresaris com Blai Costa, director de l’empresa Grafic Set, dedicada a la creació de mostraris comercials; Joan Garcia-Planas de l’empresa United Weavers, representant de la industria tèxtil que es remunta a 1931; Rosvi Moix, directora de TIMSA, empresa familiar de segona generació fundada el 1962; Jordi Guarch, ex directiu del Banc Sabadell; Antoni Monés, empresari representant de l’empresa MONLAN, que data de 1946; Josep Roca, president de DBT Fibre, amb seu a Itàlia després de la fusió amb la seva seu sabadellenca, Guillem Soler, empresari representant de FYTISA creada al 1841; i Eulàlia Planes, directora de Dispur, que és el braç inversor de Fluidra.
La Fundació ha nomenat com a directora de relacions institucionals a la Sra. Núria Aymerich amb llarga trajectòria directiva i experiència en els àmbits públics i privat.
La Fundació per la Indústria compta amb un patrimoni de 30 milions d’euros. Els recursos que genera s’inverteixen en l’impuls del sector industrial català, especialment de la petita i la mitjana empresa i en la defensa de la indústria tèxtil i de la indústria de diferents sectors.
Els orígens de la Fundació
La Fundació per la Indústria. Sabadell 1559 té el seu origen en l’anomenada Fundació Gremi de Fabricants de Sabadell, que fou constituïda l’any 2000 per iniciativa del Gremi de Fabricants de Sabadell.
El Gremi de Fabricants de Sabadell, amb 465 anys d’història, ha estat un actor clau en la configuració d’iniciatives locals, econòmiques, socials i culturals. Des de la seva creació, ha estat protagonista en la fundació del Banc Sabadell, la creació de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell, la constitució de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA), la fundació de la Mútua Sabadellenca d’Accidents del Treball (SAT), i la fundació l’Institut Sallarès i Pla com agrupació de joves empresaris.
En l’àmbit educatiu, l’entitat va impulsar la creació de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell, l’Escola Superior de Disseny i Industria (ESDI). En l’àmbit cultural, l’any 1945 forma part de la constitució de la Fundació Bosch i Cardellach, de la qual forma part del seu patronat des de llavors.
El Gremi de Fabricants ha estat una institució de referència per a la defensa de les empreses i de les indústries tèxtils, com queda reflectit en el seu llibre de visites. Un dels llibres de visites rellevants d’Espanya, havent tingut l’honor de rebre diferents presidents del govern espanyol i del govern de la Generalitat, així com una gran representació de ministres i consellers d’Economia, Indústria, Empresa i destacables personalitats del món empresarial, polític, cultural i esportiu.
Actualment, la Fundació per la Indústria i el Gremi de Fabricants de Sabadell segueixen essent entitats rellevants al nostre país i tenen com objectiu la defensa dels interessos de la indústria i en particular de la indústria tèxtil, així com el desenvolupament econòmic i social del territori.
El Gremi de Fabricants de Sabadell com entitat patronal també és soci fundador de Texfor – Confederación de la Industria Textil constituïda el 2010 sent membre del seu comitè executiu i de la Junta Directiva. Texfor representa actualment a gairebé 3.500 empreses del sector tèxtil de capçalera, empreses que facturen 6.160 M € i ocupen a 46.000 persones.
Programes per potenciar la indústria del país
La Fundació per la Indústria desenvolupa diferents accions per defensar la indústria i donar-li suport. Entre aquestes, destaquem alguns dels programes, projectes, jornades, col·laboracions i activitats més significatives realitzades en els darrers anys:
- Programa per potenciar la indústria 4.0
S’ha dut a terme el Programa per potenciar la Indústria 4.0 en col·laboració amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya impulsant la creació del programa ProACCIÓ 4.0 per tal d’acostar el coneixement de solucions com són la robòtica, la intel·ligència artificial, entre d’altres, a les empreses i així impulsar i facilitar-los el camí cap a la seva implementació. - Jornades amb grans empreses industrials i pimes
La Fundació per la Indústria ha dut a terme un ampli programa de jornades en les que s’ha posat en contacte grans empreses industrials de Catalunya amb pimes per facilitar-los el coneixement en la transferència de coneixement en la implantació de la indústria 4.0.
Amb la participació d’empreses com Schneider Electric, Fluidra, Banc Sabadell, Puig, Seat, Roca o Almirall, entre d’altres, en aquestes jornades s’han abordat temàtiques variades, destacant la importància de la implementació de la Indústria 4.0, el paper del talent com a factor clau, o la creació de nous models de negoci, entre d’altres. - Innovació 4.0 per reptes per la indústria
La Fundació per la Indústria ha desenvolupat un ampli programa amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ, havent realitzat un cicle important de jornades temàtiques sobre Innovació 4.0 per reptes per la Indústria. L’objectiu d’aquest cicle ha estat donar a conèixer i apropar els proveïdors 4.0 catalans a les pimes.
Les jornades han estat enfocades a presentar com les solucions innovadores d’Indústria 4.0 poden donar resposta als principals reptes que té actualment la indústria catalana. Els reptes industrials seleccionats s’han identificat a través de l’anàlisi dels gairebé un miler de projectes d’Indústria 4.0 finançats en el marc del programa ProACCIÓ 4.0 des del 2019 fins al 2021. - Jornades sobre economia industrial
Entre 2014 i 2020, la Fundació per la Indústria va organitzar les “Jornades de primavera d’Economia Industrial”.
Les jornades de primavera d’Economia Industrial vam comptar amb la participació d’experts nacionals i internacionals, així com representants de l’administració: Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, Xavier Ferrás, professor titular d’Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE, Matilde Villarroya, directora general d’Indústria, Markus Kemper, AHK Spanien: Deutsche Handelskammer für Spanien, Pier Francesco Corcione, director de la Unione Industriale Bielese-UlB. Andrea Parolo, responsable d’Economia i Empresa a la UIB, Eduardo Arechaga, director general de Confebask, Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ o Xavier Torra, president d’Eurecat. - Edició de llibres per a la transferència de coneixement
En el seu objectiu d’apropar el coneixement a les empreses industrials, la Fundació per la Indústria, per iniciativa pròpia, ha editat la col·lecció de llibres “Conèixer la Indústria”.
Aquesta col·lecció es configura des de la llibertat d’anàlisi i síntesi dels seus autors. És per aquest motiu que les opinions emeses són l’expressió o els anàlisis dels autors dels estudis.
Els títols d’aquestes publicacions són els següents:
- La pèrdua de posicions de la indústria catalana en el context europeu: transformacions estructurals de l’expansió (1995-07) i efectes de la crisi (2007-13).
- Els efectes d’arrossegament i de suport de les branques d’activitat de l’economia catalana. Una anàlisi a partir del Marc Input-Output de Catalunya 2011.
- La millora exportadora de Catalunya 2011-14 en una perspectiva de llarg termini (1995-2014): continuïtats i ruptures estructurals.
- Transferència Tecnològica: de la ciència a la competitivitat industrial. La experiència catalana.
A través d’aquestes iniciatives, la Fundació per la Indústria contribueix significativament a la difusió del coneixement i al foment de la col·laboració entre els sectors acadèmic i empresarial. Amb els seus llibres, la presentació d’informes i altres recursos, la Fundació es una font clau de suport per a la transformació i millora continua del teixit industrial a Catalunya.
Vols rebre informació periòdica?
Entrades recents
La Fundació per la Indústria i l’Ajuntament de Sabadell sumen esforços per impulsar el sector industrial
Radiografia del sector tèxtil català (Programa Impuls)
Josep Roca, empresari i patró de la Fundació per la Indústria, ha estat entrevistat al programa “Impuls” de Vallès Visió
Es presenta l’informe “Mapeig de l’oferta de formació professional de l’Àmbit B30”
Presentació de l’estudi “Pla de noves oportunitats educatives: mapeig de l’oferta de formació professional del territori de l’Associació Àmbit b30”